Rostliny všemi smysly

Centrum podpory přírodovědného vzdělávání PřF UJEP uspořádalo 24.5.2024 v čase od 15 do 18 h seminář Rostliny všemi smysly, který s velkým entuziasmem lektorovaly PhDr. Eva Vítová, Mgr. Eva Novozámská a Mgr. Lucie Brzková z Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji. Seminář se odehrával v rozkvetlém areálu katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP Za Válcovnou.

Lektorky přítomné přesvědčily, že rostliny je možné nejenom pozorovat, přivonět k nim, ochutnat je, dotknout se jich, ale také je slyšet růst. Lektorky nabídly velmi pestrou paletu atraktivních aktivit včetně mikroskopování s využitím různých přístrojů a metod. Zúčastněné oslovilo např. zvukové nebo čichové pexeso, ale také výroba rostlinné dekorace z odpadového materiálu. S velkým zájmem se setkaly také ukázky outdoorových aktivit, které proběhly přímo v areálu naučného botanického parku.

Workshop představoval nejenom příjemně strávené odpoledne ve společnosti rostlin a nadšených kolegyň a kolegů, ale také nepřeberné množství inspirace a námětů na výukové aktivity pro žáky.

Velmi nás potěšilo, že se workshopu účastnili také bývalé studentky – nyní učitelky přírodopisu a biologie a jeden současný student (navzdory zkouškovému období). Díky Silvie Svobodová za skvělý nápad tyto úžasné lektorky pozvat!