Den otevřených přírodních zahrad 8.června 2024

V sobotu 8.6.2024 se v rámci Dne otevřených přírodních zahrad otevřely také brány Naučného botanického parku katedry biologie Přírodovědecké fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Naučný botanický park prošel certifikací jako přírodní ukázková zahrada 19. června 2023 díky společnému úsilí vedoucí katedry biologie Mgr. Hany Auer Malinské, Ph.D. a vedoucí Centra podpory přírodovědného vzdělávání doc. PhDr. Kateřiny Jančaříková, Ph.D. Vedení celé akce se ujal nový správce botanického parku, Mgr. Stanislav Šanda.

Dne otevřených přírodních zahrad jsme se v tomto roce účastnili poprvé. Návštěvníci se dozvěděli o historii naučného botanického parku, prohlédli si prostory katedry biologie, okrasného skleníku a ve venkovní učebně katedry biologie měli možnost ochutnat množství bylinkových čajů.

Díky projektu RUR – Region univerzitě, univerzita regionu, reg. č. CZ.10.02.01/00/22_002/0000210, konkrétně aktivitám A.2.26 a A.2.27 se u nás nenudily ani děti. Po celý den, tedy od 10 do 18 h, byl bohatý doprovodný program i pro ty, co je prohlídka zahrad obvykle příliš nebaví 😊.

Do prohlídky se zapojili i samotní studenti, kteří návštěvníky celý den neúnavně seznamovali s plazy, jejich životními cykly a ochranou. Děti měly po celý den možnost vidět, dotknout se a – většina z nich se odvážila – podržet si užovky červené, užovku domácí, heterodona, krajtu královskou a hroznýše, agamu vousatou, želvu zelenavou, želvu nádhernou i další.

Dále bylo možné prozkoumat životní cyklus žížaly, kompostování a vermikompostování.

Několik rodin se také zapojilo do oblíbených šnečích závodů.

Odpoledne proběhly tři ukázky práce záchranářských a canisterapeutických psů doc. Jančaříkové. Osmiletá fenka borderkolie Dinadin Storytelling demonstrovala hledání ztracených osob v terénu (plochy). Tříletý pes border kolie Izzy (Beautiful Borders Racing Rio) předvedl vyhledání konkrétní osoby na základě individuálního pachu.

Všechny ušmajdané a bolavé nožky i packy byly patřičně ošetřeny😊)

Děkujeme všem zapojeným studentům!

TĚŠÍME SE ZASE ZA ROK!

https://vikendotevrenychzahrad.cz/uvod

https://vikendotevrenychzahrad.cz/naucny-botanicky-park-na-katedre-biologie-prf-ujep

https://www.facebook.com/profile.php?id=61559916434030

Akce proběhla v rámci projektu RUR – Region univerzitě, univerzita regionu, reg. č. CZ.10.02.01/00/22_002/0000210.