Kateřina Jančaříková- zpráva z LŠ KVBU

Ve dnech 22. – 24. srpna 2024 proběhla letní škola Komunity vzdělavatelů budoucích učitelů (https://www.kvbu.cz) v Telči. Naši univerzitu zde reprezentovala vedoucí Centra podpory přírodovědného vzdělávání (https://cppv.ujep.cz/cs/) Kateřina Jančaříková.

Prezenčního, 2,5 denního setkání se zúčastnili oboroví didaktici, vyučující oborových předmětů, provázející učitelé, zástupci neziskových organizací, zástupci vedení fakult připravující učitelky a učitele z mnoha pracovišť z různých koutů České republiky a také tři zástupci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Řízený 26ti hodinový program nabízel různé workshopy (Orientujeme se v reflexi v přípravě učitelů, Učíme se v kruhu, Diverzita a inkluzivita, Umělá inteligence ve vzdělávání aj.), prezentace s diskusí (Co podporuje rozvoj profesního sebepojetí začínajících učitelů a učitelek? a Jak vnímají roli provázejícího učitele studenti učitelství na praxi?) a také facilitovanou diskusi se zástupci MŠMT a vedením KVBU a také čerstvé informace ohledně reformy přípravy budoucích učitelů z MŠMT, které prezentoval Mgr. Matouš Bořkovec.

Neřízený program účastníci využili pro networking, sdílení know-how, propojování a hlubší diskuse prezentovaných témat.

Kateřina Jančaříková měla příležitost diskutovat možnosti budoucí spolupráce například s doc. RNDr. Ing. Janou Kalovou, Ph.D., vedoucí Centra pro přírodovědné vzdělávání Jihočeské univerzity (http://www.prirodoveda.cz/pro-ucitele/centrum-prirodovedneho-vzdelavani.html).