Poutavý svět pavouků

Ve čtvrtek 14. 3. 2024 proběhla odborná přednáška s praktickými ukázkami vedená studentkou KBI PřF UJEP Bc. Eliškou Láchovou pro žáky Fakultní základní škola Ústí nad Labem, České mládeže 230/2, příspěvková organizace zaměřená na zajímavý život členovců z řádu pavouků.

Pro tento řád patřící mezi členovce jsou typické čtyři páry nohou a klepítka (chelicery), do kterých ústí jedové žlázy. Zástupci řádu se mohou dožívat nečekaně vysokého věku, zvládají velké mrazy či nesmírná horka, mají rozmanité způsoby lovu, někteří umí tančit doslova o život a najdou se i tací, kteří napodobují jiné organismy, aby se chránili před predátory. Obdivováni jsou za svou pracovitost a tvorbu rozmanitých sítí. Ačkoli jsou vědci už řadu let zkoumáni, stále nebyla odhalena všechna jejich tajemství,“ snažila se přiblížit lektorka Eliška Láchová poutavý svět pavouků žákům FZŠ České mládeže v Ústí nad Labem.

Dle slov paní učitelky proběhla přednáška na výbornou, lektorka přizpůsobila výklad a aktivity mladším žákům z prvního stupně a podařilo se jí děti vyloženě nadchnout. Žáci se seznámili s několika zajímavými druhy pavouků a jejich způsobem života. Nejvíce je pobavily taneční námluvní rituály a způsoby lovu. Opakovaně se doptávali a se zájmem skládali puzzle pavouků.

Doufáme, že přednáška odhalila dětem nejenom zajímavosti ze světa pavouků, ale také je přesvědčila, že není třeba, aby se jich tolik obávaly.