Úspěch SOČ vedených akademiky PřF UJEP

Ve čtvrtek 11. 4. 2024 proběhlo na půdě CPTO UJEP krajské kolo soutěže SOČ, o kterém jsme psali v předchozím článku. Své práce obhajovalo více než padesát soutěžících. Hned tři práce, jejichž školitelé byli z řad akademiků Přírodovědecké fakulty UJEP postoupily do celostátního kola soutěže.

Studentka Klára Hlaváčková z GSPŠ Duchcov zvítězila s prací “Pravá tvář jorkšírského teriéra” v oboru č. 7. Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství. Školitelkou byla studentce vedoucí našeho Centra podpory přírodovědného vzdělávání a členka katedry biologie PřF UJEP paní doc. PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D.

Student Michael Schedivý ze SPŠE v Žatci uspěl se svou prací “Vzdálené experimenty s Arduinem” v oboru č. 10 Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace. Role jeho školitele se zhostil člen katedry fyziky PřF UJEP pan doc. RNDr. František Lustig, CSc.

Úspěšné byly i studentky z fakultní školy Schola Humanitas, které spolupracovaly s panem RNDr. Milanem Šmídlem, Ph.D., MBA., členem katedry chemie a CPPV PřF UJEP:

  • 1. místo a postup do celostátního kola (obor č. 3 Chemie): Anna Litovčenková– “Biodegradace polymeru kyseliny mléčné” (vedoucí RNDr. Milan Šmídl, Ph.D., MBA. + pracovníci katedry chemie PřF UJEP)
  • 2. místo a licitace do celostátního kola (obor č. 3 Chemie): Tereza Krejzová– Syntéza biobutanolu fermentací bakteriemi rodu Clostridium (vedoucí RNDr. Milan Šmídl, Ph.D., MBA. z CPPV a KCH PřF UJEP)
  • 3. místo (obor č. 8 Ochrana a tvorba životního prostředí): Kristýna Chrastná– Vliv fyzikálních faktorů na biosorpci těžkých kovů okřehkem menším (Lemna minor)- vedoucí Mgr. Bc. Pavel Janíček, MBA. z FŠ Schola Humanitas, spolupráce Dr. Šmídl z CPPV a KCH PřF UJEP)
  • 4. místo (obor č. 3 Chemie): Štěpánka Kubáčková– Voltametrické stanovení ergosterolu u vybraných zástupců mikromycet (vedoucí RNDr. Milan Šmídl, Ph.D., MBA. z CPPV a KCH PřF UJEP).

Studentům i jejich školitelům srdečně blahopřejeme!